Wanneer slapen baby's door? | 5 tips om je baby makkelijker te laten slapen!

 
gapende baby op wit bed

Iets wat alle mama’s zich afvragen: wanneer slapen baby’s door?

Ik weet nog dat ik in mijn kraamweek, na nachtenlang wakker te zijn geweest, mijn kraamhulp met trillende oogleden heel voorzichtig vroeg: ‘Dat doorslapen he? wanneer gaan baby’tjes dat doen?’ en zij lachend antwoordde dat ik daar nog wel eventjes op moest gaan wachten. Little did I know dat het voor ons voorlopig er nog helemaal niet in zat, en dat is maar beter ook. Want hoe je het ook went of keert: slaaptekort is gewoon super heftig. Je went er (gelukkig) wel aan na enkele weken of maanden, want let’s face it: sommige kindjes slapen gewoon wat lastiger. En moet jij als papa of mama behoorlijk wat uit de kast halen om je kindje in dromenland te krijgen. Gelukkig zijn er een paar simpele dingen die je kunt toepassen om je baby’tje makkelijker in slaap te krijgen. Lees je mee?

Ben je op deze blog gekomen omdat je benieuwd bent naar mijn werk als newborn fotograaf? Klik dan hier!

slapende baby in rode romper op wit bed tijdens newborn fotoshoot

Herken de vermoeidheidssignalen van een pasgeboren baby

Hoe weet je nou dat je kindje heel moe is? Dat is voor ieder kind verschillend. Echter zijn er een aantal signalen die universeel zijn bij ieder kindje: denk dan bijvoorbeeld aan wrijven in de oogjes, heel druk zijn, je niet aankijken, of bij oudere kindjes: bijten en zelfs slaan. Neem dit laatste niet te persoonlijk op. Grote kans dat je kindje moe is als je dit opmerkt.

vader staat met dochter in babykamer

Het belangrijkste van deze signalen is dat je niet te lang wacht met je kindje naar bed brengen. Slaap werkt namelijk in slaapcurven: bij pasgeboren kindjes is dit 45 minuten: dus de wakker tijd tussen slaapjes in. Hoe ouder je kindje is, hoe meer wakker tijd er ontstaat tussen slaapjes in. (Tip: alles over slaapcurven kun je lezen in het boek Droomritme van Stefanie Lampe, aanrader!) De slaapcurven worden bepaald door slaaphormonen, waarover ik je in het volgende stukje meer zal vertellen.

vader en moeder houden baby vast bij raam in slaapkamer

Hou een ritme aan: maar kijk wel naar de unieke behoeften van jouw baby

Ritme, rust, regelmaat... Je hebt het vast al gehoord bij het consultatiebureau. Toch een kleine kanttekening hierover: want ieder kindje is verschillend en als jij een moeilijke slaper hebt dan ben je er vast al achter dat jouw kindje zich niet altijd naar jouw schema zal aanpassen met zijn of haar slaapjes. Toch is het belangrijk om enigszins een ritme aan te houden, jullie unieke ritme wat past bij jouw kindje. Merk je dat je kind om de 3 uur slaapsignalen aangeeft? Spring hier op in! Breng hem dan ook telkens na 3 uur wakker tijd naar bed.

baby krijgt flesje melk

Wanneer je inspeelt op de slaaphormonen van je kindje zul je zien dat slaapjes steeds makkelijker worden. Dit betekent dus niet je kindje wakker houden overdag, in de hoop dat hij of zij uiteindelijk ‘s nachts beter door zal gaan slapen. Uiteindelijk zal dit averechts werken omdat je tegen de natuurlijke opbouw van deze hormonen ingaat waardoor ‘s nachts slapen nog moeilijker wordt door de aanmaak van adrenaline. (je lichaam moet wat doen om wakker te blijven!) Lekker overdag laten slapen dus!

Probeer verder zoveel mogelijk voorspelbaarheid te creëren in jullie dagritme. Ik bedoel dus niet dat je een schema maakt met vaste tijden (want een kindje heeft daar niet zoveel boodschap aan) maar wel: vaste volgorden aanhouden van wanneer je dingen doet. Bijvoorbeeld: na het slapen altijd een klein eet of drinkmoment inplannen, daarna spelen, en dan weer slapen. Vooral voor kindjes onder de 2 jaar werkt dit heel goed!

 
 

Bedenk jullie eigen slaaprituelen


Stel je voor: je bent een spannende film aan het kijken. Terwijl de film toewerkt naar de ontrafeling van het plot word je ineens in je bed gezet met de verwachting dat je nu gaat slapen. Huh?! Je kunt je voorstellen dat dit echt no way gaat lukken. Je moet namelijk een beetje naar je slaap toewerken: douchen, tandenpoetsen, pyjama aan, misschien nog wel een paar bladzijden uit je boek lezen.. het is allemaal onderdeel van jouw eigen slaapritueel.

En precies zo werkt het ook voor kindjes! Werk naar een slaapje toe door middel van jullie eigen rituelen en hou dezelfde rituelen aan voor ieder slaapje. Denk dan bijvoorbeeld aan: een schone luier, slaapzakje aan, een liedje zingen of een boekje lezen en dan slapen. Door iedere keer hetzelfde patroon aan te houden weet je kindje wat hij of zij kan verwachten en wanneer het tijd is om te gaan slapen! Ook hierover kun je trouwens meer lezen in het boek van Stefanie Lampe, wat ik hierboven al tipte!

baby kijkt verwonderd om zich heen op wit bed tijdens newborn shoot

Wandelen: het antwoord voor baby’tjes die niet willen slapen

Mocht je (net als ik) een kindje hebben die echt niet makkelijk uit zichzelf slaapt: ga wandelen! De wiegende bewegingen van een kinderwagen of draagdoek laten ieder kindje binnen no time richting dromenland gaan. En probeer zelf lekker gebruik te maken van deze tijd door een boodschapje te gaan doen, of een mooie wandeling te maken door een natuurgebied. Wedden dat jij er zelf ook van opknapt? Zorg ervoor dat je kindje lekker een volle buik heeft voor het wandelen, zo heb je kans dat hij of zij een langer dutje doet.

 
close up van slapend babygezichtje
 

En uiteindelijk: laat goedbedoelde adviezen over hoe kindjes horen te slapen los

Zelf heb ik vaak het gezicht van mijn kindje bestudeerd tijdens zijn middagdutjes. Want vanaf het begin van zijn leven was het slapen hier al een dingetje. Het liefste sliep hij bovenop me, of in ieder geval lekker naast me. Anders werd er niet geslapen. No way José. Wij hebben ons vanaf het begin maar aan toegegeven. Vertrouwen dat hij het uiteindelijk zelf wel zal kunnen.

baby knuffelt met moeder op bed


Vanuit onze omgeving hebben we hierover altijd veel kritiek gehad. Want we zouden hem verwennen met zoveel aandacht. Als je zelf mama bent heb je dit vast ook vaak gehoord, om welke reden dan ook. Van het consultatiebureau, je oma, de buurvrouw.. of misschien zelfs van je partner. Iedereen lijkt wel een mening te hebben over hoe het zou ‘horen’.

En heel eerlijk? Dat is gewoon vervelend om te horen. Omdat we allemaal ons best doen en handelen vanuit wat wij denken dat onze kindjes nodig hebben. En lieve mama, wij weten toch écht beter wat onze kindjes nodig hebben dan een buitenstaander. ♥️

baby in armen bij moeder tijdens newborn fotoshoot


Dus laat je kindje lekker bovenop of naast je slapen (let op: met de nodige veiligheidsaanpassingen als je samen slaapt.) kies voor jouw eigen ritme, jouw eigen manieren. Wedden dat je kindje niet meer naast je wilt slapen wanneer hij of zij in de puberfase gekomen is? Geniet van die snurkjes. Dat kleine wezentje wat bovenop je ligt. De extra knuffeltijd die we krijgen. Want voor je het weet zijn ze groot.

En die buurvrouw die zegt dat je je kindje zou verwennen? Laat maar gaan. Want je kunt je kindje nooit teveel liefde en aandacht geven.

Lieve mama, mocht je nou al deze tips al geprobeerd hebben en zie je door het bomen het bos niet meer: probeer dan like-minded moeders op te zoeken die je kunnen ondersteunen. Mocht je ze niet in je omgeving hebben, zoek dan steun online! Bijvoorbeeld bij deze attachment parenting groep op Facebook. Vergeet niet: Je bent niet alleen!

Wil jij ook zo’n mooie newborn fotoshoot laten maken net zoals de ouders van dit heerlijk slapende baby’tje? Lees hier meer over mijn werk als newborn fotograaf!

 
Kiri Pruntel