Wanneer is het beste moment voor een zwangerschapsshoot?

 
zwangerschapsshoot op de duinen

zwangerschapsshoot op de duinen

Een fotoshoot laten maken tijdens je zwangerschap; je hebt het vast in je omgeving gezien of op social media. De laatste jaren wordt dit in Nederland steeds vaker gedaan. En terecht! De zwangerschap is zo’n bijzondere periode, eentje die het waard is om voor altijd vastgelegd te worden. Maar wat is het beste moment voor een zwangerschapsshoot? En waarom zou je er eigenlijk eentje laten maken? In deze blog vertel ik je er alles over.

Pssst, ben je zwanger en benieuwd naar mijn werk zodat je weet wat je kunt verwachten wanneer je een shoot boekt? Lees er hier meer over.

Een zwangerschapsshoot om voor altijd te koesteren

Tijdens mijn zwangerschap heb ik werkelijk waar op iedere mogelijke manier mijn groeiende buik vastgelegd. Zelfs in het prille begin, toen er nog amper iets te zien was. (Ik vond uiteraard dat ik al een flinke buik had omdat mijn broeken al snel flink strak begonnen te zitten, wist ik veel)

Naast de gebruikelijke foto’s gemaakt met mijn telefoon, maakten wij ook iedere twee weken een polaroid foto van mijn groeiende buik. Tegen de tijd dat ik uitgerekend was had ik een hele stapel foto’s! Super leuk om te hebben, maar eigenlijk doe ik er in de praktijk weinig mee. En dat is toch zonde!

 
zwangerschapsshoot wanneer utrecht
 

Mijn eigen zwangerschapsshoot op het strand

Toen ik 5 maanden zwanger was kwam het idee in me op om een zwangerschapsshoot van mijzelf te laten maken. Ik heb er destijds over nagedacht om dit door een andere fotograaf te maken zodat ik zelf niet met de fotografie bezig hoefde te zijn, maar omdat ik zelf baby en zwangerschapsfotograaf ben heb ik uiteindelijk toch mijn eigen fotoshoot gedaan. En dat kwam stiekem ook een beetje omdat we een prachtig verlaten stukje strand vonden op vakantie.

Nog altijd ben ik onwijs blij dat we dit gedaan hebben naast de beelden met onze telefoons of polaroid camera. Het is een heel bijzonder moment waar ik me onwijs gelukkig voelde, een moment die nu voor altijd vereeuwigd is door een prachtige fotoserie.

 
 

We hebben uiteindelijk de foto op groot formaat laten afdrukken en deze hangt ingelijst op een prominente plek in huis. Ik geniet er oprecht elke dag weer van om er naar te kijken. Zo tof om een mooie serie beelden te hebben om het begin van mijn zoon’s leven te kunnen vieren. Elke dag weer.

Benieuwd naar mijn werkwijze? Lees er hier meer over!

 
zwangere vrouw in lingerie op bed
 

Een zwangerschapsshoot: een prachtige herinnering voor later

Toen ik zwanger was voelde ik me aan de ene kant mooier dan ooit, maar toch kon ik het soms niet laten me enigszins druk te maken over de kilo’s op de weegschaal en de kleding die niet meer paste. Toen ik bevallen was realiseerde ik me hoeveel ik mijn buik eigenlijk miste nu hij er niet meer was! Het was natuurlijk heerlijk om een klein pasgeboren baby’tje in mijn armen te hebben, maar stiekem was het soms toch best fijn om hem gezellig dichtbij me in mijn buik te hebben.

Ben je benieuwd naar een newborn fotoshoot? Ik vertel je er hier alles over.

Achteraf ben ik onwijs blij dat ik de tijd genomen heb om een mooie fotoshoot van mijzelf te maken. Ook voor mijn zoon vind ik het heel bijzonder dat hij later kan kijken naar deze foto’s en ziet hoeveel wij toen al van hem hielden en uitkeken naar zijn komst. Of het nou je eerste, tweede, of derde keer zwanger is: iedere zwangerschap is bijzonder en het waard om voor altijd gekoesterd te mogen worden.

 
 

Maar wanneer laat je nou eigenlijk een zwangerschapsshoot maken?

Ik zelf was met mijn 5 maanden redelijk vroeg met mijn zwangerschapsshoot omdat het destijds zo uitkwam, (en okee: ik had ook al best een aanwezige buik rond die tijd) maar normaal als fotograaf adviseer ik meestal om een zwangerschapsfotoshoot vanaf 30 weken te laten maken. Rond die tijd is je buik al vrij prominent aanwezig en ben je als het goed is nog redelijk fit!

Vooral de laatste weken van de zwangerschap tegen je uitgerekende datum kunnen wel eens wat zwaarder aanvoelen en heb je meer kans op fysieke ongemakken waardoor ik zou aanraden om een shoot rond 30/32 weken te plannen, maar in ieder geval vóórdat je 36 weken bent. Zo weet je ook zeker dat je niet je zwangerschapsshoot misloopt, bijvoorbeeld als je eerder bevalt vanaf 36 weken. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat dit zal gebeuren, maar je weet het natuurlijk nooit. En dat is zonde van je mooie zwangerschapsfoto’s. ;)

Over newborn fotoshoots gesproken, heb jij al nagedacht over het laten vastleggen van je kindje? Klik hier om meer te lezen over de mogelijkheden!

Een zwangerschapsshoot thuis of op locatie?

Je kunt ervoor kiezen om een fotoshoot bij jou thuis in je eigen omgeving te laten maken of op locatie. Welke je daarvan kiest is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw eigen wensen.

Ikzelf als fotograaf vind heel bijzonder om bij mama’s in spé (en vaak ook samen met papa’s in spé, super leuk!) thuis te mogen komen om een fotoshoot in eigen omgeving te maken, omdat je op die manier heel veel persoonlijke elementen in de fotoshoot kunt verwerken. Bijvoorbeeld foto’s in de babykamer, op eigen slaapkamer en foto’s van een blote buik om een nóg intiemere fotosessie te creëren waar je geheid de rest van je leven plezier van gaat hebben.

Maar een fotoshoot op locatie kan ook heel bijzonder en mooi zijn, vooral op bijvoorbeeld een natuur- of bosrijke omgeving. En helemaal als je de fotoshoot laat maken in dat laatste uurtje voordat de zon onder gaat.. I love golden hour!

zwangerschapsfotoshoot beste moment

Twijfel je nog of jij een zwangerschapsfotoshoot wilt laten maken tijdens je zwangerschap omdat je bijvoorbeeld niet weet wat je aan moet trekken? Bij iedere fotoshoot die ik boek stuur ik altijd een style guide op. En natuurlijk geef ik je graag meer advies voor of tijdens onze fotoshoot. Maar het meest belangrijke van alles is wel dat je iets kiest waar jij je prettig bij voelt. En op je allermooist.

Wil je meer weten over mijn zwangerschapsshoots of direct jouw fotoshoot boeken? Neem gerust contact met mij op om vrijblijvend jouw wensen te bespreken.

zwangerschapsfotoshoot met herfstkleuren

Zwangerschapshoot & Newborn Fotoshoot

PS: Ben jij zwanger en ook van plan een newborn fotoshoot te boeken? Ik heb een super leuke combinatiedeal voor een zwangeschapsshoot én newborn shoot. Je kunt daar hier meer informatie over vinden.